Muffinki Uli

Składniki

A. SUCHE:
– 250 g mąki,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– pół łyżeczki sody,
– 175 g cukru,
– 2 łyżki kakao (jak robię jasne muffinki to kakao nie daję),
– bakalie (daję morele suszone, śliwki suszone, rodzynki, orzechy, żurawina suszona – w zależności od upodobania),
– czekolada ( biała i mleczna – daję Wedlowską bo według mnie najlepiej się nadaje do muffinek).

– B. MOKRE:
– 250 ml mleka,
– 90 ml oleju (przeważnie daję 100 ml. wtedy wg mnie są lepsze),
– łyżeczka wanilii esencji -zamiast można dodać zapach (ja daję cukier waniliowy, jak małe opakowanie to całe, jak duże to pół),
– 1 jajko całe.


Sposób przygotowania

SUCHE składniki wymieszać w jednej misce, MOKRE składniki połączyć w drugiej misce. MOKRE wlać do SUCHYCH. Parę razy niedbale wymieszać – chodzi o to aby płyn się połączył z masą suchą.

(Teraz tajemnica udanych muffinek: ciasto ma być jak najbardziej grudowate, wtedy są one puszyste a jak wymieszamy dokładnie na gładką masę będą ciężkie i twarde

Powstałą masę nakładamy do papierowych papilotek do 2/3 ich wysokości (ja nakładam całe papilotki) i pieczemy 16-17 minut w temp. 200 “c – wkładamy je do nagrzanego piekarnika.